Lovitură dură pentru Viktor Orban. Comisia Europeană îngheață peste 7 miliarde de euro din fondurile UE pentru Ungaria

de: Dumitrescu Andrei
30 11. 2022

Comisia Europeană a decis miercuri, 30 noiembrie, noile măsuri anti-corupție ale Ungariei nu sunt suficiente pentru a scăpa de înghețarea fondurilor europene. Bruxelles-ul a hotărât

Decizia de la Bruxelles care lovește Ungaria

Update 30 noiembrie, ora 16.00. Bruxelles-ul recomandă înghețarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile UE pentru Ungaria din cauza îngrijorărilor legate de statul de drept.

Comisia Europeană a recomandat miercuri ca fonduri UE în valoare de 7,5 miliarde de euro să fie reținute de la Ungaria din cauza problemelor legate de statul de drept.

Budapesta avea termen până la 19 noiembrie să adopte 17 reforme negociate cu executivul UE în cursul verii pentru a evita înghețarea amenințată de Bruxelles în cadrul mecanismului său privind statul de drept.

„Deși o serie de reforme au fost întreprinse sau sunt în curs de desfășurare, Ungaria nu a reușit să pună în aplicare în mod adecvat aspectele centrale ale celor 17 măsuri de remediere necesare… așa cum s-a angajat”, a declarat Comisia.

„Prin urmare, Comisia a decis să își mențină propunerea inițială din 18 septembrie de a suspenda 65% din angajamentele pentru trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune, în valoare de 7,5 miliarde de euro”, a adăugat aceasta.

Comisarul pentru buget, Johannes Hahn, a susținut că noul mecanism de condiționalitate privind statul de drept a fost „instrumentul potrivit de aplicat”, deoarece aceste reforme „nu s-ar fi întâmplat niciodată altfel”.

Între timp, Comisia a aprobat planul de redresare post-COVID al Ungariei, în valoare de 5,8 miliarde de euro – un pas care este necesar înainte de sfârșitul anului, Ungaria fiind singurul stat membru care nu și-a aprobat încă planul.

Dar Bruxelles a pus unele condiții și a cerut Budapestei să atingă 27 de așa-numite „super etape” pentru a asigura fondurile.

Cele 27 de reforme includ cele 17 măsuri de remediere deja negociate ca parte a regulamentului privind condiționalitatea statului de drept, precum și reforme pentru consolidarea independenței sistemului judiciar și noi norme privind auditul și raportarea fondurilor UE.

Știre inițială: Discuția de la Bruxelles vine în urma unei recomandări adresate de Comisie Consiliului și Parlamentului European, în septembrie, de a vota împotriva alocării a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune, din cauza „neregulilor sistemice” observate în achizițiile publice din Ungaria.

Budapesta este încrezătoare că statele UE, care sunt responsabile de decizia finală, nu vor reține fondurile prin mecanismul statului de drept.

Guvernul lui Orban a blocat decizii cruciale ale UE

Bruxelles-ul a îndemnat anterior membrii să nu cedeze la presiunile din partea Ungariei. Guvernul Orban a blocat decizii cruciale ale UE în ultimele luni, cum ar fi un pachet de asistență de 18 miliarde de euro pentru Ucraina și un acord privind rata minimă globală de impozitare.

Însă, potrivit lui József Péter Martin, șeful Transparency International Ungaria, Budapesta a luat în serios recomandările Bruxelles-ului.

„În opinia noastră, acesta este singurul pachet anticorupție semnificativ din ultimii 12 ani, dar, evident, nu ne putem aștepta ca acesta să demonteze complet peste noapte Sistemul de Cooperare Națională al lui Orban”, a declarat el.

Potrivit eurodeputaților care au votat pe 24 noiembrie, măsurile adoptate de Ungaria sunt insuficiente pentru a aborda riscul sistemic existent pentru interesele financiare ale UE.

Un plan de redresare post-COVID de 5,8 miliarde de euro a fost, de asemenea, blocat din cauza preocupărilor legate de statul de drept. Dacă planul nu primește undă verde înainte de sfârșitul anului 2022, 70% din fonduri vor fi pierdute.